Mapa míst

čtvrtek 11. února 2016

Zámek Mšec

"Název Kornhauz je nejspíše odvozeninou staroněmeckého slova Kornhûs"

Možný původ jména, znamená sýpka či špýchar

Předchůdcem zámku je hrad Kornhauz. Jeho stavebníkem byl kolem roku 1361 nejspíše Albrecht z Kolovrat. Za jeho účast v odboji proti Václavovi IV je hrad buď v roce 1388 nebo 1390 dobyt a pobořen. Zůstává však i nadále v majetku Kolovratů až do roku 1526.

Celkový pohled na zámek
Zámecké sídlo je prvně zmiňováno v roce 1548. Lze předpokládat, že k dalším úpravám došlo již za nových majitelů - Štampachů. Této skutečnosti napovídá i dodnes zachovalý erb na zámku. K této přestavbě došlo nejspíše kolem roku 1613. Matyáš Štampach nechal zřídit při zámku kořennou i okrasnou zahradu. 

Pohled z parku
V roce 1662 přechází zámek do rukou Jana Adolfa Schwarzenberga. Za tohoto majitele byla v roce 1664 snesena věž, a v roce 1678 pak další část věže. Renesanční zámek byl postupně barokně upraven. V roce 1720 podal Pavel Ignác Bayer plány na velkolepou přestavbu, které však byly zamítnuty. O rok později předložil střízlivější variantu, která už prošla a úpravy byly zahájeny. V průběhu 18. století byl zámek ještě několikrát přestavován. V roce 1800 došlo k destrukci čtvrtého uzavírajícího křídla. Roku 1833 byl příkop u zámku změněn na okrasnou zahradu, současně proběhly i úpravy interiéru.

Pohled od opuštěného skladu obilí
V majetku rodu zůstal zámek až do roku 1945. V roce 1935 při výkopových pracích na nádvoří byly objeveny pozůstatky zdiva a uprostřed nádvoří byly základy okrouhlé věže. Po roce 1945 zde sídlilo mnoho institucí. V dnešní době zde sídlí základní a mateřská škola, tudíž je běžně nepřístupný.V roce 2011 proběhla první prohlídka zámku o kterou byl obrovský zámek. Zámek se pro veřejnost otevírá jednou ročně, většinou v průběhu měsíce června, prohlídka je spojena s historickou výstavou.

A jak se sem dostaneme?
Mšec se nachází mezi Řevničovem a Slaným. Zámek najdeme kousek od náměstí, stejně tak i park. Mšecí prochází modrá turistická značka vedoucí od nádraží Řevničov (začíná u Křivoklátu) a pokračuje přes Smečno či Kladno do Doks. Začíná zde žlutá značka, která vede přes obec Srbeč do obce Milý.

Můj dodatek:
Byť je zámek nepřístupný, velice mile mě překvapil svým vzhledem. Doslova svítil novotou. Procházka po volně přístupném zámeckém parku je uklidňující. Každopádně nutkání podívat se dovnitř mám, a tak zkusím nepropásnout prohlídku. Přesné datum se objeví na oficiálních stránkách městyse Mšec.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat