Mapa míst

úterý 9. února 2016

Spojovací uzel Studánka

"Speciálně střežený objekt, o jehož pravé funkci se spekulovalo"

Ani vojáci základní služby sídlící v sousedních kasárnách nevěděli o areálu skoro nic.

Vznik vojenského útvaru Unhošť - Čeperka se datuje rokem 1954,  jednalo se o 60. radiový prapor. V tomto období patřil Ministerstvu národní obrany. Rok 1972 je pro tento areál důležitý. Byly totiž dobudovány obslužné budovy a areál přešel pod "VI. správu Ministerstva vnitra - III. odbor", která se pracovala až do druhé poloviny 80. let. Onen III. odbor byl vojenskou kontrarozvědkou, která v té době byla součástí Státní bezpečnosti. V té době byl vybudován i elektrický plot a velice zesílena ostraha celého areálu.

Objekty u vrátnice
Koncem 80. let přechází areál po Ministerstvo národní obrany, které zde provozovalo vysílací středisko Generálního štábu. Středisko bylo řízeno z RPS Drahelčice a v případě potřeby by fungovalo pouze za branné pohotovosti státu. 

Jedna z pevnůstek
Od roku 1972 byla obrana areálu tvořena trojitým elektrickým plotem. Třetí plot - elektrický -  byl zapnut pouze za bojové pohotovosti. Uvnitř vnitřního areálu se nacházely čtyři železobetonové pevnůstky pro střelce, střílny pevnůstek mířily směrem k objektu.
Srdcem areálu je nadzemní železobetonový bunkr. Tvoří jej přízemí, kde je technologické zázemí, a patro, které celé slouží jako vysílací sál. Konstrukce odpovídá objektům z druhé světové války. Mě dva vstupy (dnes oba zavřené) a na střeše je konstrukce pro uchycení maskovacích sítí.

Dodnes dochovaná soustava plotů
Pokud bychom se dostali dovnitř bunkru, tak zde najdeme technologie, které odpovídají začátku 90. let. Což odpovídá modernizaci na konci 80. let. Jediné co se nemodernizovalo byla klimatizace, protože novodobá by se do objektu nevešla. V patře byly vysílací technologie, které bychom už ale nenašli. Armáda si je před opuštěním odvezla a zůstalo jen několik málo fragmentů.

Mohutný železobetonový bunkr
V období let 2000 - 2001 objekt spadal pod Základny komunikačních a informačních systémů AČR. V roce 2002 je ale jeho provoz definitivně ukončen. Několik let se řešil převod majetku, uvažovalo se i o vzniku muzea v hlavním objektu. Mezitím byl areál postupně devastován, bunkr byl zabezpečen. Do budoucna by pozemky měly sloužit jako stavební parcely.

Více informací, fotografie z vnitřku bunkru i jeho půdorys naleznete na tomto odkazu:

A jak se sem dostaneme?
Bývalý vojenský areál se nachází nedaleko Unhoště. Z něj se vydáme směrem na Nouzov (Beroun), přejedeme malý mostek a doprava odbočuje značená silnice směrem na Poteplí. Z této silnice po pravé straně odbočuje panelová cesta, která je přehrazena závorou. Po této cestě se vydáme, a půjdeme až do míst, kde se cesta větví ve tvaru písmene "Y". Naše kroky povedou doleva a tato cesta nás dovede až k bývalé vrátnici.

Můj dodatek:
Procházet se po areálu, o kterém ještě nedávno pomalu nikdo nevěděl je až místy mrazivé. Stejně jako stanout před obrovským železobetonovým bunkrem. Stejně tak je až neuvěřitelné jak během pár let bývalý přísně tajný areál byl dokonale zdevastován.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

1 komentář:

  1. Momentálně (prosinec 2023) je otevřený zadní vchod, vnitřek je plně přístupný - s baterkou.

    OdpovědětVymazat