Mapa míst

středa 10. února 2016

Pražský semmering - Hlubočepské viadukty

"Stavba mostů proběhla v rekordním čase"

Obě stavby byly vybudovány během 17 měsíců

Hlubočepské viadukty nalezneme na železniční trati ze Smíchovského nádraží do Hostivic. Úsek ze Smíchova přes Žvahov do Jinonice je označován jako Pražský Semmering. Inspirací tomuto názvu je horská dráha Semmering v Rakousku,  který se nachází mezi Vídní a Štýrským Hradcem.

Viadukt v dobách největší slávy (zdroj: www.stary-web.zastarouprahu.cz )
Oba viadukty vznikly během budování tratě, a to konkrétně v období let 1870 - 1872. První vlak, nákladní, přejel přes viadukty 3. července 1872 a první osobní 16. září 1872. Protože u Hlubočep trať má velké stoupání, tak za pomocí mostů opisuje oblouk 180 stupňů a toto převýšení tak překonává.

Skála u severovýchodního viaduktu

Jihovýchodní (Dolní) viadukt
Viadukt má délku 115 metrů a výšku v rozmezí 23 - 25 metrů. Překlenuje Hlubočepskou ulici a železniční trať 173, která vede údolím. Most má sedm oblouků a částečně leží v oblouku. V blízkosti toho viaduktu se nachází přírodní památka Železniční zářez.

Jihovýchodní viadukt. U pilíře, který se na fotce úplně vlevo je pomník obětem druhé světové války
Severovýchodní (Horní) viadukt
Nachází se zhruba 500 metrů od jihovýchodního. Překlenuje Hlubočepskou ulici před začátkem Prokopského údolí, je tak pomyslnou branou do této části Prahy, a rovněž železniční trať 173. Viadukt má délku 92 metrů, výšku 20 metrů a tvoří jej pět oblouků.

Severovýchodní viadukt
Trať je i dnes stále využívána, byť už to není v takovém rozsahu. Kupříkladu ale při povodních, které Prahu zasáhly v roce 2002 se ukázaly jako velice potřebné. V dnešní době se zde můžete projet v rámci vyhlídkových jízd. Kdy a odkud vlak vyjíždí naleznete na tomto odkazu - http://www.kzc.cz/cz/Prazsky-motoracek 

A jak se sem dostaneme?
Oba mosty nalezneme v pražské čtvrti Hlubočepy. Sem se dostaneme například autobusem ze Smíchovského nádraží. U Severovýchodního viaduktu končí naučná stezka Údolím Dalejského potoka. Tuto stezku kopíruje zelená turistická značka, která poté pokračuje až na Zlíchov.

Můj dodatek:
Hlubočepské viadukty jsou fascinující stavbou. Dle mého názoru se jedná o nejhezčí mosty v Praze. Jízda vyhlídkovým vláčkem musí být pěkná, a byť jsem jí ještě nejel, určitě jí doporučuji.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

2 komentáře:

  1. Nic proti Vaší aktivitě,ale opisovánía přežvejkávání stokrát omílaného textu....Navíc stále s opakující se faktickou chybou.
    A dovětek o vyhlídkové vláčku: V práce.dni i o víkendu( to méně) odjíždí každou hodinu ze zast.Na Knížecí motorák.Na ten na rozdíl od tzv."vyhlídkových vláčků" platí i Opencard...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak většinou čerpám z vícero zdrojů... A co tam je teda špatně? Nepotřebuju mít vše dokonalé, ale pokud mi někdo najde chybu, tak bych jí rád opravil.
      Jinak informace o vyhlídkovém vláčku doplnim hned jak se dostanu k počítači

      Vymazat