Mapa míst

sobota 6. února 2016

Hřbitov Hradčanské dělostřelecké posádky - Hřbitov v hradbách


"Zajímavý, avšak neznámý vojenský hřbitov"

O tomto hřbitově neví ani řada místních


Vznik vojenského hřbitova se datuje rokem 1786 a Josefínskými reformami. V té době skončilo pohřbívání kolem kostelů a začaly se zakládat hřbitovy mimo městské hradby.

Část hradeb, kde je nejvíce dochovaných náhrobků
Hřbitov založený na rozhraní Hradčan a Střešovic sloužil převážně pro posádku pražského dělostřeleckého pluku. Vznikl těsně pod hradbami barokního opevnění a desátého bastionu. Zrušen byl v roce 1906. Prostory byly postupně zanášeny spadaným listím a splavovanou zeminou z okolního svahu. Nebyl nijak udržovaný, avšak ještě v polovině 30. let 20. století byl poměrně zachovalý.

Na další hradbě už náhrobků značně ubylo
Osudovou, ba přímo smrtelnou, ránu mu zasadili až zahrádkáři. Právě oni postupně posunovali svoje záhonky blíž a blíž k pevnostní zdi. Nenávratně zmizely umělecky hodnotné plastiky z dílen pražských Platzerů či společný hrob pruských granátníků zabitých při náhodném výbuchu střeliva. Avšak až do druhé světové války byl v relativně dobrém stavu. Poté už začal chátrat. Desky zmizely, volně stojící náhrobky také. I když značně zdevastován, je od 1. ledna 1987 chráněn jako kulturní památka.

Dvojce zajímavých náhrobků
Dnes tu najdeme zhruba 40 náhrobků, které jsou všechny z počátku 19. století. Dále tu najdeme dva drobné pozůstatky volně stojících náhrobků. Seznam pohřbených na hřbitově lze nalézt na tomto odkazu - http://bohtrnk.sweb.cz/zz-vystrizky/voj-hrbitov-hradcany.pdf . Nejhonosnější dochovaný náhrobek patří generálovi Wenzelu Schilkemu, rytíři z Blumenfeldu. Erb na náhrobku je vytesán vzhůru nohama jako znamení, že generál byl posledním svého rodu. Tento hrob má i vcelku nedávnou minulost. Během druhé světové války hrob využíval jako mrtvou schránku štábní kapitán Václav Morávek. Pravě zde mu nechával tajné informace agent A-54 alias Paul Thümmel. Mezi pohřbenými najdeme i generálmajora Josefa Jüttnera, který na základě trigonometrické sítě vytvořil v roce 1816 první přesný plán Prahy v měřítku 1:4320.

Hrobka Wenzela Schilkeho, rytíře z Blumenfeldu
A jak se sem dostaneme:
Vojenský hřbitov se nachází v parku Maxe van der Stoela. Tam se dostaneme, když pojedeme či půjdeme z Loretánského náměstí ulicí Keplerova, poté odbočíme do ulice Hládkov, a pak kolem hradeb do parku, zde už budeme místy vidět nějaké náhrobky. A až půjdeme kolem rybníka, tak v hradbách máme nejvíce náhrobků. Z druhé strany ulicí Patočkova, kolem muzea MHD, a kolem hradeb dolů a uvidíme už náhrobky.

Můj dodatek:
Kolem tohoto místa jsem řadu let jezdil a až teprve v roce 2014 jsem sešel do parku a byl jsem mile překvapen. Pravdou je, že si nedovedu už představit jak to zde vypadalo, když hřbitov byl plný a žádný náhrobek nebyl poničen či ztracen.

Odkaz na fotoalba na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat