Mapa míst

pondělí 11. ledna 2016

Libochovice

"Významným zdejším rodákem je Jan Evangelista Purkyně"

Otec byl správcem zámku

Původním šlechtickým sídlem byla tvrz, která byla majetkem pánů z Házmburka. Gotická tvrz je roku 1550 uváděna jako pustá. Na jejím místě vznikl v roce 1560 renesanční zámek,majitelem v té době byl Jan z Lobkowicz. Lobkowiczové vlastnili panství až do roku 1594, v roce 1613 přešlo do rukou Šternberků. Roku 1661 město i se zámkem postihl velký požár.

Starší vyobrazení zámku (zdroj: www.libochovice.info )
Dnešní zámek vznikl okolo roku 1682 na popud hraběte Gundakara z Ditrichštejna. Pod vedením stavitele Antonia della Porty vznikl mohutný a nepravidelný obdélník ze zkosenou stranou hlavního průčelí, ve směru k řece Ohři, který je na mohutné podezdívce z velkých kvádrů, které připomínají původní zámek. Roku 1787 se zde narodil Jan Evangelista Purkyně.

Zámek z parku
Východní strana zámku, která je směrem do parku, má balkón se sloupy a schodištěm, který vznikl až koncem 19. století. Severní průčelí, směrem do města, je zúženo gotickou kaplí. Nádvoří s parkem spojuje sala terrena, která je zdobená pásy s reliéfy s mořskými tvory a pásy se škeblemi.Z interiéru stojí za pozornost největší místnost zámku - Saturnův sál.

Zámecké nádvoří
Další velkou zajímavostí je zámecký park, který byl založen jako francouzský roku 1683. Základem byl květinový geometrický parter s fontánami, sochami, altánem, oranžériemi a skleníky.V užitkové zahradě na břehu Ohře byla zřízena školka, ve které byly pěstovány tvarované ovocné stromky, podle některých odborníků možná jako první v Čechách

A jak se sem dostaneme?
Město Libochovice leží mezi Budyní nad Ohří a Louny. Dostaneme se sem z Třebenic (přes Házmburk) či Budyně nad Ohří po červené značce. Rovněž se sem dostaneme po modré značce, které spojuje železniční stanice Libochovice a Peruc.

Můj dodatek:
Zámek je krásnou ozdobou města, stejně tak i park. Zámek jsem navštívil již několikrát, a určitě jej ještě několikrát navštívím, protože se nachází v mé oblíbené krajině, na dohled mého milovaného hradu.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat