Mapa míst

neděle 24. ledna 2016

Děd

"První vyhlídková stavba Klubu Českých turistů"

Primát věže

Návrh na výstavbu rozhledny, která se měla stát zakončením turistické cesty z Berouna na Děd, padl v roce 1891. Základní kámen byl položen 1. května 1893. Spolupráce berounského Klubu českých turistů a místního okrašlovacího spolku měla za následek, že již za rekordní 4 měsíce se na Dědu tyčila 12 metrů vysoká rozhledna, která byla vystavěna z více jak 25000 královedvorských bílých cihel. Poprvé byla otevřena 17. září 1893 a nabízela přímo úchvatný výhled.

V době kdy na vrcholu nebyl les a rozhledna vyčnívala (zdroj: www.fotohistorie.cz )
Ihned po otevření se věž stala vyhledávaným místem turistů, ale i vandalů. Situace došla tak daleko, že rozhledna byla uzamčena a Klub českých turistů v roce 1914 vypsal odměnu za dopadení vandalů. Kdo chtěl v té době na rozhlednu, tak si musel zajít do hájovny, která byla pod rozhlednou ve směru na Křivoklát a klíče si vypůjčit.

Současný stav 
V roce 1954 přešla rozhledna pod národní podnik Turista. Během restitucích během devadesátých let se ukázalo, že po výstavbě nebyla rozhledna vůbec zanesena do pozemkových knih, a tím pádem se stala majetkem státu. V průběhu totality se o rozhlednu, jako o většinu staveb, nikdo nestaral. Výhled byl zcela znemožněn okolními stromy.

Výhled směrem na Králův Dvůr
V roce 2001 došlo k dohodě s místní lesní správou a byl vykácen pruh lesa. Dnes se tak otevírá alespoň částečný výhled na Křivoklátskou vrchovinu. Zároveň se otevírá částečný výhled na Králův Dvůr. V roce 2012 přešla rozhledna pod město Beroun, a to jej nechalo opravit.

A jak se sem dostaneme?
Dostaneme se sem po modré značce, která vede od vlakového nádraží v Berouně. Rovněž se sem dostaneme po zelené značce, která vede z vlakového nádraží Králův Dvůr do obce Zdejcina.

Můj dodatek:
Rozhledna byla velice milým překvapením. Na první pohled vypadá, jakoby se jednalo o pozůstatek nějakého starého hradu. Jediným mínusem je, že už neposkytuje krásný kruhový výhled.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat