Mapa míst

neděle 13. prosince 2015

Nový Hrad u Kunratic

"Král se skácel k zemi s řevem takřka lvím"

Poslední okamžiky krále Václava IV dle kronik

Král Václav IV nařídil stavbu tohoto hradu, tehdy v hlubokých lesích daleko od Prahy, roku 1411. Již o rok později existují záznamy, že zde král pobýval. Existence hradu však neměla dlouhého trvání. 16. srpna 1419 zde zasažen infarktem umírá král Václav IV. O rok později, konkrétně v polovině prosince 1420, je hrad oblehnut. 27. ledna 1421 byl definitivně dobyt, a jeho trosky byly zapáleny.

Historická podoba hradu (zdroj: www.hrady-zriceniny.cz )
Žádný panovník už poté neprojevil zájem hrad obnovit. Zbytky hradu posloužily, jak už to tak obvykle bývá, jako levný stavební materiál. Od roku 1735 do konce 18. století byla ve zřícenina kaple sv. Jana. Na konci 19.století, roku 1881, byl hrad zbořen do úrovně sklepů. V té době totiž hradní palác stále dosahoval své původní výšky a byl cílem romantiků. To se nelíbilo ovšem vrchnosti. Jedna smutná událost za druhou.

Zříceniny hradu v neutěšeném stavu
Závěrem 20. let 20. století koupila pozemek se zbytky hradu Praha a byl zde zahájen archeologický výzkum. Finanční krize bohužel nedovolila jeho řádné ukončení a navíc výsledky, které výzkum získal byly zničeny v roce 1945 společně se Staroměstskou radnicí. V 50. letech probíhal archeologický výzkum husitského tábora, který se zachoval před hradem, ale ani ten nebyl ukončen. Dalším mínusem byl fakt, že v té době se začala běhat Velká Kunratická, která vedla přes hrad a tábor. Důležitý byly pro hrad roky 2012 a 2013. Proběhla velká sanace dochovaného zdiva a vznikl též most, který umožnil pohodlnější přístup na hrad.

Dnešní stav hradu
A jak se sem dostaneme?
Přímo přes hrad prochází modrá značka, která vede od autobusové zastávky "Zelené domky" k metru "Roztyly". Pod hradem prochází žlutá značka, která vede z Průhonic, přes Kunratice do Roztyl.

Můj dodatek:
Hrad jsem navštívil dvakrát. Před sanací a po ní. Rozdíl byl více než znatelný. Trosky byly zarostlé, zdivo se rozpadalo. Dnes je vše vysekáno, zdivo opraveno, najdeme zde i pět informačních cedulí.

Odkazy na fotoalba na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat