Mapa míst

pátek 4. prosince 2015

Krupka

"Starý zámek ten již velmi sešlý jest, takže nutno jej pobořiti, poněvadž nad městem vise a jsa na spadnutí , ohrožuje město, že kdyby spadl, způsobil by velikou škodu na domech"

Zpráva o hradu od královského komisaře z roku 1583

Vznik hradu lze předpokládat na počátku 14. století, jeho zakladatelem byl pravděpodobně král Václav II. Do psané historie vstupuje roku 1330, kdy ho od krále Jana Lucemburského získal Těma z Koldic. Jeho rod vlastnil hrad s přestávkami až do roku 1504. Za husitských válek byl hrad několikrát dobýván. Je možné, že byl dobyt v roce 1429, s jistotou byl dobyt v roce 1433, kdy ho dobyl husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic. Posledním majitelem z rodu Koldiců byl Těma V., který se však velmi silně zadlužil a hrad využil jako odškodnění věřitelů.

Možná podoba hradu (zdroj: www.ceskatelevize.cz )
Poté se na hradě vystřídalo několik různých majitelů. Od roku 1537 hrad vlastnil Václav z Vartemberka, kterému hrad sebral král Ferdinand I a následně ho zastavil Volfu z Vřesovic. Po něm hrad prostřednictvím různých hejtmanů spravovala královská komora. Od roku 1621 je hrad neobydlený a pravděpodobně byl využíván různými vojsky během třicetileté války. V letech 1695 - 97 nechali Šternberkové vystavět s využitím materiálu z hradu úřední dům zvaný "Horský zámek".

Budova úřednického domu - tzv. Horský zámek
Opuštěný hrad oživil až romantismus 19. století. Byl upraven, zpřístupněn a úřední dům předělán na restauraci. Místo využívali ke svým vycházkám především lázeňští hosté z Teplic. V panské zahradě se pěstovaly růže a odtud hrad dostal pojmenování Rosenburg - Růžový hrad. Hrad navštívil J. W. Goethe a tuto návštěvu dodnes připomíná pomník postavený před torzem okrouhlé věže.

Vstup do hradu
Původní královský hrad měl obdélný půdorys. Jeho dominantou byl na jižní straně stojící donjon. K němu snad přiléhal ze západní strany drobný palác. Během pozdně gotické přestavby byl hrad výrazně rozšířen. Došlo k zesílení kritických míst. První a druhou bránu zajišťovala masivní polookrouhlá bašta, na jižní straně byla vystavěna štítová zeď a nad ní vyrostla masivní okrouhlá věž.

Okrouhlá věž upravená na vyhlídku
A jak se sem dostaneme?
Hrad se nachází nad silnicí směřující na Komáří vížku. Přes hrad prochází modrá značka vedoucí z náměstí v Krupce na Přední Cínovec. Pod hradem prochází zelená značka (vedoucí z Teplic na Komáří vížku) a žlutá značka (vedoucí z náměstí v Krupce přes Komáří vížku do Dubí).

Můj dodatek:
Od hradu v Krupce jsem vůbec nic neočekával. Kdybych neměl chuť si ho nafotit, tak bych se tady pravděpodobně ani nezastavoval. A teď vím, že by to bylo obrovská chyba. Zřícenina je krásně opravená, na torzo okrouhlé věže vede schodiště a nabízí tak vyhlídku na České středohoří a Teplicko, stejný výhled nabízí i hradby pod věží.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat