Mapa míst

neděle 6. prosince 2015

Jenštejn

"Zbytky hradu jsou zcela pohlceny parazitní zástavbou"

V jádře hradu, i v místě příkopu vyrostly z hradních zdí domky

Zakladatelem hradu byl nejspíše Jenec z Janovic, který je jako vlastník připomínán roku 1341. Toto je rovněž první zmínka o vlastním hradu. Z období jeho založení se dodnes zachovala pouze spodní část věže, která je tvořená pravidelným kvádříkovým zdivem. Od roku 1368 je majitelem hradu notář královské komory Pavel z Vlašimi, který se poté začal psát "z Jenštejna". Pavel měl čtyři syny, kteří se psali rovněž "z Jenštejna". Nejvýznamnějším byl zřejmě Jan z Jenštejna, který byl pražským arcibiskupem. Po smrti svého bratra Martina, získal hrad a pustil se do rozsáhlé přestavby, která měla učinit z Jenštejna reprezentativní sídlo. Brzy po přestavbě se však Jan dostal do sporů s králem Václavem IV, který na hrad zaútočil a roku 1390 ho zkonfiskoval. Hrad poté připadl podkomořímu Zikmundovi Hullerovi.

Pravděpodobná původní podoba hradu ( zdroj: www.hrady-zriceniny.cz )
V následujících letech se na hradě vystřídalo mnoho majitelů. Od konce 16. století byl hrad neobydlený , a od počátku 17. století je označován jako pustý. Roku 1640 hrad dokonce dobyla švédská vojska. Od konce 18, století je hrad znovu obydlen. Žilo zde několik chudinských venkovských rodin. Takto byl osídlen až do počátku 20. století. Rodiny často zasahovaly do vnitřních prostor věže, které poničily. Tyto zásahy byly odstraněné až při novodobé rekonstrukci. Materiál rozpadajícího hradu hojně využívali místní obyvatelé ke stavbě svých domů.

Celkový pohled na hrad
Ač to vypadá v dnešní době divně, tak Jenštejn byl založen jako vodní hrad. Jelikož se nacházel v nevýhodné poloze na nízké pískovcové skále, tak byl vytesán hluboký příkop, který se dal naplnit vodou z rybníků na Vinořském potoce. Příkop je dnes zcela zaniklý. Hradní jádro mělo trojúhelný tvar. Dominantou hradu je 22 metrů vysoká zachovalá věž. Ve druhém podlaží věže se nachází pozoruhodná kaple na kruhovém půdorysu. Za Jana z Jenštejna byla věž navýšena, což je znát navázáním užší části na širší spodní část. Věž byla zastřešena kamennou helmicí se čtyřmi vikýři, zbytky tohoto zastřešení jsou krásně patrné na starých rytinách. Z ostatní zástavby hradu se dodnes dochovala jen nepatrná torza.

Hradní věž, je patrné napojení hradeb, zvýšení věže za Jana z Jenštejna i drobné pozůstatky zastřešení
A jak se sem dostaneme?
Pokud jedete autem, tak z Prahy přes Kbely, Vinoř a za Vinoří již jsou značené odbočky do vsi. Do vsi vede červená značka, vedoucí z Vinoře do Miškovic.

Můj dodatek:
Zbytky hrad, které jsou obklopené "parazitní" zástavbou jsou krásné. Procházet se mezi domky, a být zároveň v jádře hradu. Mojí smůlou bylo to, že pokaždé, když jsem hrad navštívil, tak jsem chytil zavírací dobu. Rozhodně se sem ještě vydám, abych se dostal i do věže.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat