Mapa míst

úterý 8. prosince 2015

Český Šternberk

"Na Velký pátek, má skála puknout a poklad se bude sypat do Sázavy tekoucí pod hradem"

Dle pověsti ve skále pod hradem ukryt velký poklad

Na středním toku Sázavy, na ostrém skalnatém břehu, zakládá roku 1241 Zdeslav z Divišova hrad. Název hradu je odvozen od osmicípé hvězdy (německy "Sternberg"), kterou měli Divišovci v erbu. Pozoruhodné je, že hrad je téměř osm století v držení pánů Šternberků, tedy rodu někdejšího zakladatele hradu.

Podoba hradu v 17. století (zdroj: www.uj.euwew.cz )
Husitské války se hradu vyhly obloukem, avšak pohroma na sebe nenechala dlouho čekat. Zdeněk ze Sternberga, poručník majitele hradu Petra Sternberga, se v čele Zelenohorské jednoty vzbouřil proti Jiřímu z Poděbrad.. Královské oddíly přitáhly k hradu a roku 1467 jej dobyly. Dobytí hradu vyvolalo velkolepou renovaci a přestavbu celého areálu. Byla vybudována mohutná kulatá obranná věž, na jižní návrší vznikla předsunutá bašta s břitem (dnes se jí říká Hladomorna a časem i ona bude mít svůj článek). Přestavba probíhala na konci 15. a začátku 16 století.

Pohled na hrad od řeky
Středověkou podobu si hradu uchovával dlouho do 17 století. Během rozsáhlého selského povstání za třicetileté války, konkrétně v roce 1627, byl nechráněný hrad vypleněn povstalci.V roce1640 na hradě krátce sídlil stan nejvyššího velitele císařských vojenských sborů v Čechách, a během švédského válečného tažení v roce 1648 byla na hradě umístěna císařská posádka. To mělo za následek plenění a drancování okolí. Po podepsání Vestfálského míra, odešla vojska z hradu a nastal zde klid. V 60. letech 17. století zahájil majitel Václav Jiří Holický ze Sternberga velkolepou přestavbu hradních interiérů. Záměr byl jednoduchý, přebudovat staré komnaty v okázalé sály a salóny ve slohu raného baroka. Roku 1712 umírá Jan Václav, se kterým vymřela rodová větev Holických ze Sternberga.

Hrad z druhé strany
Až do roku 1841 se zde střídali majitelé, které provedly několik stavebních zásahů. V polovině 18. století vznikl dvoukřídlý tzv. Malý zámek, který pravoúhle uzavřel dolní nádvoří. Kolem jižní kulaté věže, na zbytcích hradeb, byla vybudována rozlehlá vyhlídková terasa. V roce 1829 byl postaven klenutý most přes jižní obranný příkop. A pak přišel rok 1841, majitelem byl Adolf, hrabě Somsich de Saard a od něj hrad odkupují zpět Sternbergové, konkrétně Zdeněk hrabě Sternberg. Do hradu nebylo nijak zasahováno, snad jen jedině v roce 1923, kdy v přízemí jižní válcové bašty vznikla kaple sv. Jiří. Druhá světová válka a následné období komunismu, jako u skoro všech sídel, znamenalo zestátnění. Až přišel rok 1992 a hrad se vrátil do držení Sternbergů.

Původně bašta, dnes kaple

A jak se sem dostaneme?
Přímo naproti hradu přes řeku je železniční zastávka na trati Čerčany - Zruč nad Sázavou. Kolem hradu vedou dvě značky - modrá (Vlašim - Sázava) a červená (Čerčany - Zruč nad Sázavou).

Můj dodatek:
Hrad je úžasnou dominantou nad řekou Sázavou, zároveň je krásnou ukázkou toho, jak se o hrad stará soukromník. Rovněž považuji za úžasné, že drtivou většinu své historie má spjatou s jedním rodem. Český Šternberk je povinnou zastávkou každého turisty při toulkách Posázavím.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat