Mapa míst

pátek 20. listopadu 2015

Žižkovská televizní věž

"Nenáviděná x milovaná"

Postoj obyvatel k věži během výstavby...vlastně i dnes

Historie Žižkovské věže se začíná psát roku 1974. Od tohoto roku je potřeba nový výkonný vysílač rozhlasového a televizního signálu. Vysílače na vrcholu Petřínské rozhledny byly chápány jako provizorní. Od roku 1975 prosazovalo Ministerstvo spojů výstavbu 160 metrů vysokého vysílače, který by byl umístěn na Petříně. Tomuto nápadu se však silně bránili památkáři, kteří nakonec roku 1984 tento spor vyhráli. Ve finále byla vybrána nová lokalita v tehdejších zpustlých Mahlerových sadech.

Věž během výstavby (zdroj: www.zizkovskelisty.cz )
Bylo vypočteno, že pro dokonalé pokrytí signálem musí být anténa umístěna minimálně ve výšce 200 metrů. Architekt Václav Aulický vypracoval několik návrhů. Nakonec zvítězila světově unikátní třísloupová konstrukce, která připomíná startující raketu
Základní kámen byl položen v říjnu 1985. Výstavba neprobíhala rychle, navíc jí doprovázelo mnoho sporů. Jedním z mnoha bylo situování stavby na místě bývalého židovského hřbitova. Zaznívaly i hlasy, které požadovaly věž zbourat. V březnu 1991 započal zkušební provoz. Od 17. února 1992 je oficiálně zpřístupněn veřejnosti - restaurace a vyhlídková část.

Věž v plné kráse
 Věž je tvořena třemi ocelovými tubusy. Dva tubusy mají průměr 4,8 metrů a dosahují společné výšky 134 metrů. Hlavní tubus má průměr 6,4 metrů (má v sobě dva rychlovýtahy) a přechází do anténního nástavce a celá jeho výška je 216 metrů. Na tyto tubusy jsou zavěšené tři kabiny. Ve výšce 66 metrů se nachází panoramatická restaurace "Oblaca", ve výšce 93 metrů je vyhlídková plošina a v nejvyšší kabině je umístěná technika.
Věž má tři nej
- Nejvyšší vyhlídková plošina
-  Nejvyšší stavba v Praze
- Druhá nejošklivější stavba na světě
Od roku 2000 jsou na pilířích věže umístěna umělecká díla Davida Černého "Miminka". Znázorňující batolata lezoucí nahoru a dolu.

Pod věží, pravý tubus je z anténní nástavbou, tj. má výšku 216 metrů
A jak se sem dostaneme?
Můžete si sem dojet metrem. Vystoupíte na stanici linky "A" Jiřího z Poděbrad a pak projdete kolem kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, a poté už jenom  k věži, která bude před Vámi. Pokud pojedete tramvají, tak můžete využít zastávky "Jiřího z Poděbrad" i "Olšanské náměstí". Pokud jedete autem, tak pojedete Vinohradskou ulicí, na semaforech před náměstím Jiřího z Poděbrad se dáte doleva do ulice Slavíkova a zde na semaforech se dáte doprava do ulice "Ondřičkova", která už vede přímo pod věží.

Můj dodatek:
Faktem je, že při pohledu od Pražského hradu na historické centrum mi věž vyloženě vadí, ale zase při pohledu třeba z Vítkova, či od metra Vyšehrad mi věž zapadá do města. Pokud stojíte pod věží, tak se cítíte opravdu male. Lituji jen toho, že jsem dosud nebyl nahoře. Snad to brzy napravím.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat