Mapa míst

čtvrtek 5. listopadu 2015

Zámek Rožmitál pod Třemšínem

"Z Čech až na konec světa"

Název díla Aloise Jiráska, který se inspiroval cestou Jaroslava Lva z Rožmitálu a jeho přátel

Výraznou dominantou středočeského městečka Rožmitál pod Třemšínem je zámek, původně hrad.
Zhruba kolem roku 1347 vzniká hrad, jehož vlastníky byly Lvové z Rožmitálu. Pánové z Rožmitálu vlastnili hrad s přestávkami až do roku 1555, kdy zadlužené panství odkoupil Florián Grispach. Jeho rod držel panství až do bitvy na Bílé hoře v roce 1621, kdy byl hrad zkonfiskován. Právě během vlády Grispachů byl hrad přestavěn na zámek. Z původního hradu zůstala pouze hranolová věž.
Po roce 1621 byl zámek v majetku Arcibiskupství, ti jej vlastnili až do roku 1948, kdy byl zámek znárodněn a předán Státním lesům. V roce 1930 při požáru, byla historická výbava zámku zničena či rozkradena. Právě v této době začal pozvolný úpadek zámku. Nikdo se něj nestaral a postupně chátral.

Historická podoba zámku (zdroj: www.obec-cizkov.cz )
V roce 1989 a 1997 byly provedeny nejnutnější práce na záchraně zámku. Právě v těchto letech zámek patřil městu Rožmitál. V roce 1998 město areál převádí na pražské Arcibiskupství. Vlastníkem zámku je jistý p. Marshall, který však nejeví absolutně žádnou snahu o obnovu zámku. Dalším hřebíčkem do rakve zámku bylo zřícení střechy 23. října 2014. Střecha byla na nejstarší částí areálu, který byl přestavěn na pivovar. Dočká se tento zámek někdy opravy a zpřístupnění?
Informace o vývoji kauzy a pár zajímavých fotek naleznete zde - http://www.staryrozmital.cz/kauza-rozmitalsky-zamek/

I když se zámek zdálky jeví opraveně nenechte se mýlit.
A jak se sem dostaneme?
Rožmitál je přístupný po silnici z Příbrami či Březnice. Z Březnice sem rovněž vede železnice. Pokud chcete jít po svých, tak můžete po modré značce z Příbrami, či po červené, která vede přes vrch Třemšín.

Můj dodatek:
Zámek mě vždy fascinoval, líbil se mi. A to víc jsem vždy litoval v jakém stavu je. Ale když budete v Rožmitále, tak je tu více lákadel. Podbrdské muzeum s rozhlednou, Starý Rožmitál, kde si můžete vzpomenout na skladatele Jana Jakuba Rybu, který nedaleko (u obce Voltuš) dobrovolně ukončil svůj život, a nebo se projít na vrch Třemšín

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat