Mapa míst

úterý 10. listopadu 2015

Rozhledna Kleť

"Nejstarší kamenná rozhledna u nás, první svého druhu"

Stavba na vrcholu je opravdu jedinečná


Hora Kleť je přirozenou dominantou kraje mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem. Se svými 1084 metry je zároveň nejvyšší horou Blanského lesa.

Rozhledna za dávných časů (zdroj: www.ckrumlov.cz)
Na počátku 19. století byla hora navštěvována pouze za účelem měření. Podnět k výstavbě rozhledny dal Josef Jan Nepomuk ze Schwarzenberga, který byl vášnivý cestovatelem. Stavba vznikla v letech 1822 - 1825, za což si vysloužila označení nejstarší kamenná rozhledna v Čechách. Na počest zakladatele dostala jméno Josefova.
Rozhledna má výšku 18 metrů. Během výstupu na vrchol se můžete pokochat expozicí o přírodě Blanského lesa. Z rozhledny se otevře nádherný kruhový výhled. Celé jižní Čechy jsou jako na dlani a za dobré viditelnosti jsou vidět vrcholky Alp.
Sto let po vzniku rozhledy - tj. roku 1925 - byla v sousedství vybudována turistická chata.

Věž v plné kráse
A jak se sem dostaneme?
Pěšky se můžete na vrchol vydat po červené značce. Z jedné straně z Chvalšin, z druhé ze Zlaté Koruny. Nebo po zelené z Českého Krumlova. Pro ty, co nechtějí šlapat, tak z Krasetína u Holubova vede až vrchol lanová dráha.

Můj dodatek:
Kleť jsem si poctivě vyšlápl. Kopeček je to slušný, ale ta odměna v podobě výhledu z rozhledny je fantastická. I stavba samotná je pěkná. Jinak na vrcholu Kletě jsou umístěné nejvýše položené sluneční hodiny u nás.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat