Mapa míst

pátek 27. listopadu 2015

Přírodní rezervace Vrbenské rybníky

"Jedna z největších a nejhezčích přírodních rezervací v okolí Českých Budějovic"

Vrbenské rybníky jsou opravdu výjimečné

Historie rybníků se začíná psát roku 1457,kdy dostaly České Budějovice královské povolení svobodně zakládat rybníky. Již roku 1460 byl založen první z rybníků - Černiš. Soustava rybníků byla napájena vodou z Vltavy, kterou přiváděl kanál - Zlatá stoka.

Jeden z rybníků pod sněhovou pokrývkou
Přírodní rezervace Vrbenské rybníky byla vyhlášena k 1. dubnu 1990 o celkové ploše 245,8 hektarů. Rezervace zahrnuje čtyři rybníky - Černiš (43 hektarů), Domin (17 hektarů), Starý Vrbenský rybník (22 hektarů) a nejmenší Nový Vrbenský rybník (13 hektarů). Od roku 1993 prochází kolem rybníků naučná stezka "Po hrázích Vrbenských rybníků"
Ceněné jsou jak rybníky a jejich břehy, tak přilehlé olšiny a unikátní dubové porosty na hrázích. Na území rezervace hnízdí okolo 90 druhů ptactva, a řada ptáků využívá rybníky jako zastávku na svých cestách mezi hnízdištěm a zimovištěm. Cenné jsou i mezi entomology. Vyskytuje se více jak 900 druhů motýlů.

Cesta po hrázi je lemována stromy
Poloha nedaleko sídlišť Českých Budějovic předurčuje území rezervace k procházkám. Rezervace je navštěvovaná po turistických trasách, které jsou zároveň cyklostezkami. Mimo značené cesty je vstup zakázán.

A jak se sem dostaneme?
Vrbenské rybníky se nacházejí před Českými Budějovicemi u silnice Praha - České Budějovice. Z českobudějovického sídliště Máj sem přes rybníky u Haklových dvorů vede modrá značka. V Českém Vrbném, které odděluje od rybníků silnice, končí červená značka vedoucí z Hluboké.

Můj dodatek:
Vrbenské rybníky mě mile překvapily. Krásné místo, které je oblíbeným místem vycházek. Krásný kus přírody u hranice města.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat