Mapa míst

čtvrtek 26. listopadu 2015

Přírodní památka Stvořidla

"Čert, oslepený vycházejícím Sluncem, odházel nesoucí kameny místo na sedlákovo pole do koryta řeky Sázavy"

Legenda o vzniku Stvořidel

Divoké, romantické, hluboce zaříznuté údolí. To jsou Stvořidla na Sázavě. Toto údolí je mnohdy srovnáváno ke scenériím, které vytvářejí šumavské vodní toky. Na dvou kilometrech řeka nabírá větší spád,četnými peřejemi spěchá přes žulové balvany v řečišti, nechybějí ani obří hrnce. Přírodní rezervace tady vznikla v roce 1948 o výměře 246,39 hektaru.

Začátek Stvořidel
Lesy jsou smrkové nebo smíšené. Najdeme zde i řadu vzácných rostlin, jako příklad mohu uvést Růži alpskou či Devětsil bílý. Z živočišné říše tu najdeme vydru říční, mloka skvrnitého nebo ledňáčka říčního.

Stvořidla jsou místem, které často vyhledávají vodáci
Není proto divu, že toto tajemné, a zároveň velmi romantické místo, ve svých dílech několik malířů - např. F. A. Jelínek, J. Panuška či J. Rambousek. Jen pár kroků od Stvořidel se nachází Sluneční zátoka. A samotná Sluneční zátoka, ale i Stvořidla, inspirovala Jaroslava Foglara, který zde napsal svojí knihu Hoši od Bobří řeky. Prochází tudy i naučná stezka.

A jak se sem dostaneme?
Stvořidla se nacházejí mezi městy Ledeč nad Sázavou a Světlá nad Sázavou. Přes tyto města vede železniční trať, na které je zastávka "Stvořidla". Na druhé straně řeky, než vede železnice, vede červená turistická značka, která rovněž spojuje města Ledeč a Světlá.

Můj dodatek:
Stvořidla jsou krásným místem. Je zde klid, a krásně si vychutnáte zdejší malebnou krajinu. Zároveň se pokocháte i pohledem na vodáky, kteří se zde pokoušejí tento úsek zdolat.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat