Mapa míst

úterý 24. listopadu 2015

Hájčí dvůr, též Angelovský dvorec

"Krásné místo s velice neznámou budoucností"

Fakt, že stavba balancuje na hraně zániku

Dnešní dvůr Háje se dříve jmenoval podle původního majitel Angelovský dvorec. Původně se zde nacházela kovárna a krčma. Ve 30. letech 19. století se stal majitel dvora průmyslník a bankéř Leopold Lämmel který byl prvním ředitelem České spořitelny. Neměl proto důvod přestavět si dvůr na své letní sídlo. Právě z této doby pochází úhledný klasicistní letohrádek, nacházející se napravo od brány.

Budova letohrádku
Dalším majitelem byl ing. Zelenka v okolí nechal vysadit obrovské množství okrasných a ovocných stromů. Ke dvoru tenkrát patřila pískovna či dva rybníky. Dvůr poté získal pan Muller, ale v období druhé světové války jej obsadili Němci a v roce 1947 přešel pod národní správu.
Od roku 1987 je památkově chráněn. Bohužel, i když byl pod památkovou ochranou silně chátral. Zčásti byl využíván jako skladiště a zbytek chátral. Dvůr vlastnila (nevím zda-li ještě tomu tak je) Nadace českého fondu umění.

Stav dvora není zrovna ideální
A jak se sem dostaneme?
Nejjednodušší přístup je od křižovatky Bílý beránek. Půjdete ulicí Jeremiášova směr Stodůlky. Za křížením se železniční tratí je cesta po levé straně. Ta prochází kolem kaple, až dojdeme k zadnímu traktu dvora, pokud chcete vidět budovu letohrádku, tak dvůr musíte ještě obejít.

Můj dodatek:
Zajímavá stavba, zasazená do příjemného prostředí přírodního parku. Bohužel její současný stav je velice smutný. Velice rád jsem sem chodil.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat