Mapa míst

sobota 28. listopadu 2015

Chřenovice

"Velice dobře skrytý hrad"

I přes fakt, že hradní věž má zhruba 20 metrů, jí uvidíte až při vstupu do hradu

Nad přítokem Bystřice do Sázavy vznikl zhruba před rokem 1289, patrně Lévou z Janovic. Nejspíše po roku 1474 přestává být hrad rezidenčním objektem a je připojen k sousední Ledči nad Sázavou. Jeho zánik spadá nejspíše do poloviny 16. století. Zbytky hradu byly částečně zplanýrovány v 19. století při úpravě na taneční parket, který se však dodnes nedochoval.

Podoba hradu v roce 1913 (zdroj: www.castrum.cz )
Hrad byl založen na půdorysu nepravidelného trojúhelníku. Od severu byl chráněn dvěma příkopy, mezi nimi byl široký násep, na kterém stála hradba. V severozápadním rohu se tyčila válcová věž. Ta je dochovaná dodnes, a její 20 metrů vysoký zbytek je největším pozůstatkem hradu. Zhruba ve 12 metrech je dochovaný klenutý vchod, do něhož se vstupovalo z ochozu po pavlači. Hradní věž, která je dnes schovaná mezi stromy, ještě počátkem 20. století vykukovala a byla dominantou kraje.

Hradní věž v dnešní době
V areálu hradu lze ještě dnes nalézt zbytky zdiva hradby a parkánové zdi. 
Roku 1904 byla nahradě nalezena nádoba s pražskými groši. Nádoba byla uschována na sklonku vlády Václava IV.

A jak se sem dostaneme?
Přímo pod hradem je železniční zastávka Chřenovice - Podhradí. Ze zastávky dojdeme na silnici, ke které se dostaneme na rozcestí a odbočíme na červenou značku. Od zastávku nás už ale povedou i šipky s nápisem "Na hrad". Pokud budete začínat v obci Chřenovice, tak se vydejte po červené značce směrem Ledeč nad Sázavou.

Pohled na hrad od železniční zastávky Chřenovice - Podhradí
Můj dodatek:
Hrad je velmi skrytý, nic moc se z něj nezachovalo, ale pro milovníky hradních zřícenin je to krásný cíl. Jeho návštěva se dá spojit s návštěvou Ledče nad Sázavou.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat