Mapa míst

středa 25. listopadu 2015

Barrandovské Terasy

"Barrandovské Terasy jsou naším moderním Pražským hradem"

Výrok poválečného kuchaře Josefa Borka

Barrandovské Terasy dlouhá léta patřily mezi velmi vděčná výletní místa hlavního města. Restaurace s vyhlídkovou věží byla chloubou vilové čtvrti. Vilová čtvrť vznikla na popud stavebního podnikatele Václava Havla (otec prvního prezidenta České republiky). Ústřední dominantou se měl stát restaurační, společenský a vyhlídkový objekt. 

Barrandovské Terasy v dobách největší slávy
Projekt vypracoval architekt Max Urban, jenž byl Havlův dvorní architekt. Celou stavbu se podařilo zrealizovat během necelého roku. Slavnostní zahájení proběhlo 4. října 1929 a zúčastnilo se ho mnoho tehdejších celebrit a samozřejmě zvědavých Pražanů. O rok později nechal Havel vybudovat pod Terasami nejmodernější plovárnu se skokanskou věží. Kapacita hlediště byla až 4000 diváků. Jídlo obstarávaly přímo Terasy, a to zvláštním výtahem.

Současný pohled z baru Trilobit
Po roce 1948 byly Terasy, jako většina objektů v té době, sebrány bratrům Havlovým. I když byly nadále provozovány, tak postupně ztrácely na exkluzivitě. V roce 1982 byl uzavřen proslulý Trilobit bar. V roce 1992 získali areál v restituci bratři Havlové. Postupně celé Terasy přešly do vlastnictví druhé manželky Václava Havla Dagmar. Manželka Ivana Havla si ponechala plavecký bazén pod Barrandovem. V roce 2001 vyhořel Trilobit bar, který v té době obývalo několik bezdomovců.
Areál restaurace včetně bazénu se skokanskou věží  byl v roce 1988 prohlášen za kulturní památku. V roce 1993 zde zastupitelstvo vyhlásilo památkovou zónu.

Bar Trilobit...má cenu cokoliv psát???
Dagmar Havlová prodala v roce 2003 majoritní podíl ve společnosti Barrandovské Terasy a.s. neznámu kupci. Bylo vypracováno i několik návrhů na celkovou obnovu celého areálu. Leč skutečnost je jiná. Areál je již léta uzavřen. Jak restaurace, tak rozhledna, pomalu chátrají a jejich stav se nedá nazvat jinak než katastrofický. Rovněž bazén se skokanskou věží v lomu pod restaurací je zarostlý a pustnoucí.

A jak se sem dostaneme?
Můžete využít hromadnou dopravu. Autobusová stanice "Terasy" je na dohled od areálu (autobus jezdí ze Smíchovského nádraží). Pod skálou prochází ulice Zbraslavská, po které vede zároveň cyklostezka. I tuto cestu můžete využít, s tím, že za viaduktem jsou po pravě straně (ve směru na Zbraslav) schody, které Vás dovedou až k Terasám.

Restaurace s rozhlednou od přístupové cesty

Můj dodatek:
Areál působí z dálky na skále fantasticky, dominantně, ale při příchodu či příjezdu vidíte to opravdové. Já osobně jsem měl obrovský pocit zmaru, že postupně přicházíme a krásný areál, i když otázka zní, jak moc by byl využívaný vzhledem k hlavnímu železničnímu i silničnímu tahu na jih, který se nachází přímo pod Terasami.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat